Business is booming.

Тренди YouTube 2023 року: спільноти, мультиплатформність і пул інструментів — звіт YouTube Culture & Trends 2023 

304

У червні платформа YouTube опублікувала звіт YouTube Culture & Trends 2023. Аналіз показує, як автори використовують революційні інструменти та технології, а також наскільки стрімкими є зміни у створенні та споживанні цифрового контенту.

Щоб зрозуміти мінливий ландшафт попкультури, команда YouTube Culture & Trends Team разом з Ipsos провела сотні опитувань у 14 країнах, зокрема у США, Великій  Британії, Австралії, Бразилії, Канаді, Єгипті, Франції, Німеччині, Індії, Індонезії, Японії, Мексиці, Саудівській Аравії та Південній Кореї.

Компанія з’ясувала, що: 

- Advertisement -

  • спільноти кумирів (фандоми) стають більш багатошаровими;
  • формати розширюються;
  • доступ до повсякденних й експериментальних інструментів збільшується;
  • технології на основі ШІ стають все більш популярними.

Медіамейкер розповідає докладніше, що показує дослідження.

Попкультура

На відміну від попередніх років, фанати більше не залежать від вірусних моментів із фільмів, музичних кліпів та подій. Тепер вони самі створюють контент, який відображає їхні інтереси.

Фанати висловлюють свої думки онлайн у різних форматах, а глядачі споживають їхній контент: 47 % зумерів за останні 12 місяців дивилися відео, які створили фанати, артисти або знаменитості

Крім того, найбільші тренди започатковує та підтримує контент, створений фанатами. 82 % людей у віці 18–44 років заявили, що публікували відеоконтент в Instagram, YouTube, TikTok тощо протягом останніх 12 місяців.

Обличчя фан-культури

З розширенням цифрового світу визначення фандому зазнає величезних змін. Тепер фанатів можна класифікувати залежно від рівня участі та залученості:

  • Випадкові фанати — ті, хто бере поверхневу участь у фандомі. Вони можуть переглядати відео, але не заглиблюватися далі.
  • Активні фанати — ті, які створюють Shorts, меми, взаємодіють із кампаніями бренду або використовують контент, яким діляться бренди, для створення реміксів. 
  • Професійні фанати — вони використовують свої знання та досвід для створення контенту для інших фанатів.

З’явилося більше форматів

Раніше більшість відео створювалися лише в кількох форматах. Тепер, згідно з опитуванням, 87 % людей переглянули щонайменше 4 формати контенту, які пропонує YouTube, за останні 12 місяців. До того ж люди очікують персоналізованого досвіду. 

Контент диверсифікувався на повнометражні та короткометражні відео, прямі трансляції, а також відеоподкасти. 67 % глядачів покоління Z сказали, що їм подобається, коли їхні улюблені автори контенту пропонують контент у різних форматах. Водночас 54 % опитаних кажуть, що краще дивитися нарізки з події, ніж двогодинне відео. Наприклад, церемонію вручення премії «Оскар».

Інструменти для редагування відео

Наразі з’являється багато інструментів для створення та редагування контенту: як окремі сайти, так і вбудовані у звичні сервіси функції. 2023 року щомісяця створювалося приблизно 14 млн відео за допомогою функції вирізання на YouTube. 

Крім того, глядачі можуть створювати меми та гіфки з відео, а також змінювати зовнішній вигляд відео за допомогою фільтрів та спеціальних ефектів. 65 % глядачів покоління Z сказали, що торік вони використовували фільтр, функцію або ефект у відеозастосунку.

Водночас аудиторія також може налаштувати те, як вона сприймає цей контент. Це можливо завдяки таким функціям, як багатомовний звук і нові способи використання прихованих субтитрів.

Ера штучного інтелекту

2023 року зафіксували понад 1,7 млрд переглядів відео, пов’язаних з інструментами генеративного ШІ. 

Фанати використовують інструменти штучного інтелекту, щоб додати особистого до контенту або створити новий контент, який відповідає їхнім відчуттям.

Також багато фанатів використовують інструменти штучного інтелекту, щоб уявити по-своєму фільми, зняті популярними режисерами. Кілька відео, які відтворюють фільм, знятий певним культовим режисером, стали вірусними на YouTube. Наприклад, трейлер, який переосмислює «Зоряні війни», якби їх зняв Вес Андерсон, а не Джордж Лукас.

Присутність в інтернеті

Забезпечити свою присутність в інтернеті стало простіше. Бути «відомим в інтернеті» вже не є чимось недосяжним. Завдяки цифровій революції, появі штучного інтелекту та розмаїттю форматів створювати свіжий контент стало простіше, ніж будь-коли. Так, 40 % опитаних назвали себе авторами відеоконтенту.

- Advertisement -

Comments
Loading...