Business is booming.

Активістка партії шарія звинувачує військових та волонтерів в тому, що вони “заробляють на війні”

757

Колишня активістка партії шарія Зоя Кускова з Харкова звинувачує військових та волонтерів в тому, що вони “заробляють на війні”. Про це повідомив на своїй сторінці у мережі Facebook військовий та громадський активіст Сергій Гнезділов, опублікувавши відповідний скріншот.

Зоя Кускова відома тим, що була наближеною до родини колишнього регіонала Володимира Кацуби, якого називали фінансистом «Партії Шарія». Її називають близькою саме до дружини Кацуби — Наталії Гордієнко. Напередодні затвердження виборчих списків на місцеві вибори, Кускова заявила, що пішла з «Партії Шарія», бо «в неї з лідерами зовсім різні внутрішні цінності». Також вона розповідала, як створювала команду партії в Харкові. 

- Advertisement -

Також вона разом з Жихарєвим Богданом Ільгар Огли (одним зі спонсорів політсили Генадія Кернеса) заснувала ГО “Харківщина разом”. Власне, ця ГО стала однією з ланок складного ланцюга, за допомогою якого Володимир Кацуба фінансував партію Шарія.

Також їй вдалося стати “провідним аналітиком” youtube-каналу “Diaspora UA”. В множині подібних формувань, які виникли від початку великої війни, група “Diaspora UA” звертає на себе увагу використанням практично всього пропагандистського арсеналу РФ. Наразі вона позиціонує себе, як “група волонтерів” – громадян США, родом з України, яка запрошує “до дискусії про події, що відбуваються в США та Україні в часи боротьби за свободу та демократію”.

Склад учасників проєкту одразу викликає купу питань. В першу чергу тому, що більшість з них мають дуже віддалений стосунок до України як такої. Частина взагалі незрозуміло яким чином потрапила в число українців. Решту ж дуже складно віднести до числа активних прибічників української незалежності.

Найбільш відомі та медійно розкручені учасники “Diaspora UA” це Андрій Ілларіонов та Марія Максакова-Ігенбергс. Іларіонов – громадянин Росії, який нині мешкає у Вашингтоні. Колишній радник Путіна з економічних питань та його представник по зв’язкам з лідерами “Великої сімки”. Після конфлікту з “роботодавцем” імігрував до Америки.

Максакова – відома російська оперна співачка. Колишній депутат державної думи РФ від партії “Єдина Росія”. До 2016 року затята путіністка. Голосувала за постанову щодо анексії Криму, хоча згодом і намагалась це заперечувати. 2016-го разом з чоловіком Денисом Вороненковим (застрелений в Києві 2017-го) переїхала в Україну та почала активно критикувати діючий в РФ політичний режим.

В себе на сторінці фейсбук вона поширює наративи, які дивним “чітко вкладаються в російські наративи”, пише громадський діяч Юрій Гончаренко:

– війна триває, бо на ній заробляють (політики, активісти, волонтери, рептилоїди…)

– Зеленський і Байден не йдуть на нормальні перемовини з республіканцями, бо не хочуть перемоги України. Їм потрібна довга війна.

– основні тези цієї “активістки”

“В цілому, можна було б і не зважати на дивну діяльність подібних “українців”. Подібних “остапів бендерів” нині хоч греблю гати”, йдеться в блозі Юрія Смирнова для OBOZ. Втім, є декілька суттєвих “але”, які не дозволяють зневажити цей проєкт як такий. В першу чергу, варто відзначити саме медійну та громадську складові діяльності “Diaspora UA” і Зої Кускової.

Основну діяльність групи перенесено на он-лайн платформи, головна з яких – однойменний youtube-канал. Його контент – пекельний вінегрет божевільних теорій змов та відвертих маніпуляцій. При цьому, є цікава деталь: до початку 2023 року цей канал взагалі не мав стабільної аудиторії. Популярність викладених відео не дотягувала навіть до жалюгідного показника в тисячу переглядів. З нового року ситуація різко покращилась, а тематика каналу цілком вкладається в загальний контекст російського “порядку денного”. Дикі маніпуляції добре сприймаються певною кількістю некритичних глядачів.

Наприклад, відео з промовистою назвою “Справжні цілі поїздки Зе в США” побудований на коментарях Зої Кускової. В своїх коментарях вона не обтяжується надмірною аргументацією: Зеленський поганий тому, що Байден виділив гроші на відновлення України. При цьому, ці гроші передав не напряму українським чиновникам, а у спеціальний фонд при МВФ. Чому це погано, зрозуміти важко. Але пані Кускова так швидко переходить до наступної тези, що подумати про це просто не вистачає часу.

Виявляється, до допомоги Україні долучена Хіларі Клінтон, яка бореться проти кліматичних змін і відстоює гендерне питання. І це дуже погано. А тому, така допомога Україні взагалі ні до чого.

Критикуються інвестиції в Україну. Аргумент: якщо хтось хоче інвестувати в Україну не чекаючи перемоги, то це означає, що інвестор згоден на перемогу Росії…

Традиційно піднімається тема відсутності ленд-лізу. Висновок “експертки”: “Результату немає тому, що немає тиску на владу. А тиску на владу немає тому, що люди, окрім нас, нічого не розуміють”.

Окремим рядком можна виділити тотальну травлю українського дипломатичного представництва в США. Оксана Маркарова виступає ледь не пекельним демоном. Звинувачення на її адресу прямі та не потребують додаткових пояснень: “Українське посольство в США працює проти України?”, “Мільярди, змова та пані Маркарова”, “Офшори та пані Маркарова”.

Те саме вона робить і в Україні, роблячи безпідставні звинувачення на адресу військових та волонтерів.

- Advertisement -

Comments
Loading...