Business is booming.

Броньований “Сікач” і браунінг на “Характернику”: українські оборонці копіюють західну військову техніку

2 052

Дефіцит західного озброєння та невизначеність із подальшими поставками від союзників стимулює українських захисників шукати нестандартні виходи зі складної ситуації, й креативність військових інженерів інколи призводить до несподіваних результатів. Нещодавно на бойове чергування в кількох підрозділах Сил безпеки та оборони стали скопійовані з іноземних HMMWV та М113 броньований автомобіль “Характерник” і бронетранспортер “Сікач”.

Виробництво такої техніки налагодили на потужностях кількох підприємств у різних частинах країни. Про це OBOZ.UA розповіли автори ідеї та інженери.

– Це, звісно, не повноцінна лінія з виготовлення техніки, швидше кустарне виробництво. Проте нам вдалося досягти майже повної відповідності оригінальним зразкам. Звісно, з певними технічними особливостями, – зазначив один із них.

- Advertisement -

З його слів, нині потужності виробництва дозволяють ставити у стрій по п’ять копій автомобілів “Хамві” та М113 на місяць. Після необхідних випробувань техніка одразу відправляється на фронт.

Автори розробки кажуть, що український “Хамві” майже не відрізняється від свого американського прототипу. Слід зазначити, що ходову для “Характерника” беруть або від ГАЗ-66, або ж від Ford F-15 чи F-350. Нині автомобілі усіх типів уже в строю, але перероблених із ГАЗ-66 – лише одиниці, адже удосконалити “Форди” виявилося набагато простіше.

Що ж до “Сікача”, то в цьому випадку використали ходову МТЛБ та старих БМП-1.

Броньований "Сікач" і браунінг на "Характернику": українські оборонці копіюють західну військову техніку

Виробництво окремих вузлів викликало певні складнощі, але зрештою техніко-технічні машини вдалося майже повністю відтворити, а в дечому навіть покращити.

– Україна хоч і не може похвалитися багатими традиціями якісного автомобілебудування, проте в питанні військової техніки ми вже маємо значний досвід бойових операторів, і поряд із креативністю наших інженерів і механіків нам вдалося зробити практично неможливе, – пояснив один із фахівців, який брав участь в розробці українських “Хамві”.

Цікаво, що екстер’єр обох машин майже ідентичний до оригінальних зразків.

– Коли я вперше сів у цей наш “Хамві”, й подумати не міг, що це копія, а не оригінал. Тут майже все точно таке, як на американській машині. Лише коли мені сказали, що це вже не “Хамві”, а “Характерник”, то придивився і помітив певні відмінності в салоні, – зізнався боєць із позивним “Сатана”.

У випадку ж із М113 знадобилася значно глибша модернізація.

– Ви знаєте, що в оригіналі це перший алюмінієвий БТР, але ця війна вказала на певну вразливість такого рішення. Тому наш “Сікач” виконаний із оригінального сплаву, який, я впевнений, приємно здивує наших хлопців. А ворогів – неприємно здивує, – зазначив розробник.

Броньований "Сікач" і браунінг на "Характернику": українські оборонці копіюють західну військову техніку

Суттєвих змін зазнала і силова установка бронетранспортера. Автори ідеї кажуть, що їхні рішення дозволили навіть покращити ходові та швидкісні характеристики машини.

– Звісно, ми це робимо без ліцензії, все довелося робити на ходу, з коліс, як то кажуть. Війна не дає нам часу на оперативне узгодження всіх формальностей. Ми сподіваємося, що американські союзники зрозуміють наше становище, і з огляду на їхні проблеми з поставками на законодавчому рівні, не засуджуватимуть нас за це, а навпаки – допоможуть. Ми ж зі свого боку готові поділитися власними напрацюваннями щодо удосконалення цих машин. Коли після перемоги люди дізнаються, як нам вдалося налаштувати лінію зі збирання “Хамві” в Україні, всі будуть дуже здивовані, – вказав один із авторів розробки на позивний “Дим”.

Оператори ж такої техніки, самі бійці, штурмовики та розвідники лише дивуються і радіють можливості воювати на українській “натовській” техніці.

– Було дуже круте відчуття, коли до нас вперше приїхали американські М113 і “Хамві”, коли ми їх побачили і застосували в бою. Але зараз, знаючи, що наші майстри можуть робити не гірше, практично, з підручних матеріалів – це взагалі не передати, як надихає. Цими “Сікачами” ми посікли вже не один десяток орк*в, – підсумував “Дим”.

Броньований "Сікач" і браунінг на "Характернику": українські оборонці копіюють західну військову техніку

- Advertisement -

Comments
Loading...