Business is booming.

Євросоюз представив план радикальної екологічної трансформації Green Deal

262

Сьогодні керівництво Євросоюзу представило всеосяжний екологічний план EU Green Deal, що передбачає зниження викидів на 55% до 2030 року (порівняно з 1990-м). План буде обговорюватися і змінюватися, але в тому, що він докорінно змінить всі галузі економіки від авіаперевезень до будівництва, немає ніяких сумнівів, пише Mind.ua з посиланням на The Bell та Bloomberg.

EU Green Deal – найважливіший крок на шляху досягнення нетто-нейтральності в ЄС за викидами парникових газів до 2050 року. План включає:

  1. Прикордонний вуглецевий податок на імпорт в країни ЄС, на першому етапі зачіпає сталь, цемент, алюміній, добрива та електроенергію.
  2. Перехід з 2035 року на виробництво тільки автомобілів з нульовим викидом, тобто фактична заборона на нові автомобілі на бензині і дизпаливі (але не на водні).
  3. Створення мільйона зарядних станцій для електромобілів до 2025 року, 3 млн до 2030 року.
  4. Повну компенсацію вуглецевого сліду авіакомпаніями, а також зобов’язання використовувати мінімальну частку «низьковуглецевих» синтетичних палив на рейсах, що вилітають з аеропортів ЄС.
  5. Повне скасування податкових субсидій на палива з викопних джерел (зараз в ЄС переважно субсидується саме авіакеросин).
  6. Компенсацію вуглецевого сліду морських і автомобільних перевезень, а також комунального теплопостачання, в межах окремого сегмента вуглецевого ринку.

- Advertisement -

Офіційна презентація плану означає запуск процесу погоджень в 27 країнах ЄС. Легким він не буде, а торг в ЄС цілком може розтягнутися на роки. Окремі пункти плану критикують з різних напрямків, однак єврочиновники впевнені, що загалом альтернативи йому немає.

Значна загроза – carbon leakage, це загроза винесення «брудних» виробництв за межі ЄС і ввезення «чистої» готової продукції. Промовці на презентації чиновники ЄС заявили, що цю проблему вже вирішує детально розроблений прикордонний вуглецевий податок, який набирає чинності вже в 2023 році.

Соціалістам не подобається, що за вуглецевий слід опалення будинків і особистих автомобілів все більше будуть платити їх жителі та користувачі, тоді як близько 34 млн європейців вже зараз не мають такої можливості. Тут передбачається задіяти механізм Social Climate Fund, наповнювати який передбачається в тому числі зі зборів від вуглецевого податку. Кошти фонду підуть на приведення житла до нових енергостандартів, і субсидії на купівлю електромобілів малозабезпеченим.

Найбільший опір очікується з боку авіакомпаній та транспортної галузі. У 2020 році з 216 галузевих асоціацій тільки 36% підтримували 55%-ве скорочення викидів до 2030 року.

- Advertisement -

Comments
Loading...