Business is booming.

Боротьба чи імітація. Чому Байден обов’язково запитає в Зеленського про Коломойського

291

Під час майбутньої зустрічі у Вашингтоні 30-го серпня президенти України та США Володимир Зеленський і Джо Байден не зможуть уникнути обговорення антиолігархічних питань. І у цьому контексті особливо цікавим персонажем виглядає Ігор Коломойський, пише НТА.

Член наглядової ради НСТУ Віктор Бобиренко у своїй колонці на «Українській правді» вважає ситуацію навколо Коломйського однією з ключових під час наступної зустрічі президентів. «Навіть тимчасовий повірений у справах США в Україні Джордж Кент заявив, що санкції, накладені у США проти Коломойського – це ще не кінець. А такі заяви дипломати не роблять просто так. Це лише у нас спочатку кажуть, а потім думають», – зазначив Бобиренко.

І хоча нинішній український президент жодним чином не асоціює себе з дніпровським олігархом, принаймні на людях, експерти вважають це фарсом, оскільки багато фактів і дій Офісу президента свідчать радше про підігрівання інтересам Коломойського.

- Advertisement -

На переконання Віктора Бобиренка, питання Коломойського на зустрічі у США обговрюватимуть і в контексті боротьби з корупцією, і коли говоритимуть про протидію агресії Росії.

Бобиренко наголосив: «Усі і тут, і на Заході очікують не розправу з політичними опонентами, а стежать за відносинами Зеленського і Коломойського. Тому що у них давні й особливі стосунки. Натомість ми бачимо не боротьбу з олігархом, а загальні фрази про боротьбу з олігархами. А при цьому Коломойському явно підігрують».

Загальновідомо, що Коломойський має впливи в Україні. Це і власні депутатські групи, і люди в уряді, і впливи на судову систему.

Натомість у США він має проблеми, оскільки отримав декілька позовів до суду. А на американські суди, які можуть зробити його бідним, Ігор Коломойський таких впливів не має.

Віктор Бобиренко однією з можливих стратегій українського олігарха називає спробу дискредитувати і позивачів, і суди в США. За його версією, схема здійснюється через Миколу Ковзеля, народного депутата України 5-6-го скликань від Блоку Юлії Тимошенко. Він пов’язаний з Коломойським ще від 2009-го року в історії з Одеським припортовим заводом, коли допомагав олігарху прикупити цей актив за третину ринкової ціни.

4-го січня цього року Ковзель подав позов до американського суду в Маямі. Він поскаржився на те, що через групу компаній «Оптіма» у США Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов відмивали гроші не лише з «Приватбанку», а й з «Брокбізнесбанку» Сергія Курченка, бо з ним вели численні спільні бізнеси. А 2011-2013 Ковзель вклав туди 130 мільйонів доларів. Однак 2014-го після революції, Курченко пропав і з банком, і з грошима.

Незважаючи на те, що гроші вкрали начебто Курченко з Коломойським, Ковзель позивається до Національного банку України. «Я хочу кошти стягнути не з Коломойського, а з Національного банку, який не контролював і який допомагав Курченку і Коломойському відмивати гроші», – зазначив Ковзель.

Ба більше, він претендує саме на ту нерухомість в Маямі, яку Мінюст США хоче конфіскувати у Коломойського. «Тобто, якщо він виграє суд, то ця нерухомість уже не Коломойського. Це вже буде нерухомість Миколи Ковзеля. А раз так, то її ж не можна конфісковувати за позовами Мінюсту США проти Коломойського», – розвинув свою версію Віктор Бобиренко.

Тобто, робить висновок член наглядової ради НСТУ, тоді й обвинувачення проти Коломойського від американських органів правосуддя виглядатимуть поверхнево. Вийде, що Коломойського оббрехали і репутацію йому зруйнували. І взагалі – це політичні переслідування.

У США такий перебіг подій теж враховують. Тому й особливо ретельно реагуватимуть на позицію Зеленського в питаннях, що стосуються Коломойського.

«Розбір кейсу Коломойського на зустрічі Байден-Зеленський – очевидна річ. І тут напівміри, чи запевнення про жорстку боротьбу з олігархатом, чи будь-який епатаж – лише дратуватимуть», – підсумував Віктор Бобиренко.

- Advertisement -

Comments
Loading...