Business is booming.

Проблема СЕС TIU Canada може бути вирішена підключенням до іншої точки – перший віце-прем’єр

223

Уряд України займається проблемою відключеною від мережі сонячної електростанції (СЕС) ТОВ “Екотехніка Нікополь” канадського інвестора TIU Canada і пропонує розв’язати цю проблему шляхом підключення СЕС до іншої точки, повідомив перший віцепрем’єр – міністр економіки Олексій Любченко.

“Нібито формально треба вирішувати все на судовому рівні, але ми поставили питання по-іншому: знайти можливість підключення до іншої точки. Фахівці зараз це відпрацьовують”

сказав він в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

За словами Любченка, правила Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), і інші регуляції повинні бути налаштовані так, “щоб ні у кого і думки не виникало їх порушувати”.

- Advertisement -

По темі: Співзасновник адвокатського бюро OK Legal Микола Ореховський про боротьбу в суді канадської компанії TIU Canada проти Нікопольського Заводу Феросплавів Коломойського

“А приватний власник краще впорається, ніж держава. Але і держава може взяти відповідальність за роботу обленерго як власник, особливо, коли мова піде про загрозу національній безпеці”

– заявив перший віцепрем’єр – міністр економіки.

Як повідомлялося, CЕC потужністю 10,5 МВт ТОВ “Екотехніка Нікополь” TIU Canada була відключена Нікопольським заводом феросплавів (НЗФ) від електромережі 2 березня 2020 року. У TIU Canada відзначали, що НЗФ скористався тим, що СЕС підключена до розташованої на його території підстанції, а необхідність відключення пояснив ремонтними роботами. Відключення завдало компанії понад EUR1,5 млн збитків, які продовжують рости. TIU Canada оскаржив такі дії в судах, проте програв першу інстанцію, і судовий спір затягнувся.

Читайте також: Канадський інвестор українського походження записав відеозвернення до Зеленського через вкрадене в нього підприємство

TIU Canada працює в Україні з 2016 року. Компанія ввела в експлуатацію СЕС 10,5 МВт в Нікополі в січні 2018 року, СЕС 11 МВт в Миколаївській області – в квітні 2019 року. Крім того, TIU Canada запустила СЕС 33 МВт в Одеській області. Інвестиції компанії в сонячну енергетику, яка стала першим інвестором в Україні в рамках Канадсько-української угоди про зону вільної торгівлі (CUFTA), склали понад $ 65 млн.
НЗФ контролюють група EastOne, створена восени 2007 року в результаті реструктуризації групи “Інтерпайп”, а також група “Приват” (обидві – Дніпро).

- Advertisement -

Comments
Loading...