Business is booming.

Михайло Кулиняк не прийшов на конкурс директора “Мистецького арсеналу”

364

Колишній міністр культури Михайло Кулиняк, який подав документи на посаду директора Мистецького арсеналу не прийшов на засідання конкурсної комісії, щоби виступити та взяти участь у виборах, пише Суспільне.Культура.

Засідання комісії відбулося 8 вересня у другій половині дня. Кулиняк повідомив, що захворів, тому відсутній. Голова конкурсної комісії Ірина Подоляк попросила технічні служби Державного управління справами, де відбувалось засідання, організувати онлайн-зв’язок з Кулиняком. Також вона змінила порядок виступів кандидатів.

Спочатку співбесіди пройшли кандидати, що прийшли – п’ять осіб, а потім мали заслухати Кулиняку. Але коли підійшов час з ним зв’язуватися і технічні служби повідомили, що готові для онлайн-дзвінка, кандидат відмовився, пославшись на хворобу.

- Advertisement -

Зранку в ефірі Радіо Культури Кулиняк давав інтерв’ю телефоном, і не повідомляв журналістку про те, що захворів і не прийде на засідання. Проте під час розмови він кашляв.

Що каже закон

В законі “Про культуру”, де прописана процедура конкурсу на посаду директора культурної установи, не передбачені обставини, що конкурс повинен переноситися чи не відбуватися через хворобу одного з кандидатів. Про це під час засідання повідомила Подоляк. Тому конкурс вважається таким, що відбувся.

Окрім того, члени конкурсної комісії заздалегідь отримали від кандидата програму розвитку Мистецького арсеналу, і ознайомилися з нею. Саме вона є основним документом, на який орієнтуються члени комісії, роблячи вибір.

Тому Подоляк поставила кандидатуру Кулиняка на голосування, не дивлячись на його відсутність.

Він не отримав жодного голосу, як і всі інші кандидати. Оскільки одноголосно директоркою обрана Олеся Островська-Люта.

Прочитати онлайн-хроніку засідання можна за посиланням. Суспільне Культура вело текстову трансляцію. А також ми вели відеотрансляцію засідання.

Чим відомий

Михайло Кулиняк, музикант, кандидат наук. З 2010 по 2012 рік був міністром культури України. З 2013 по 2014 – генеральним директором національного палацу мистецтв “Україна”. Зараз він працює директором Інституту сучасного мистецтва Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв.

Під час першого конкурсу 6 липня він отримав найбільшу кількість голосів – чотири, але для перемоги необхідно п’ять голосів. Тому голова комісії оголосив повторний конкурс, на який Кулиняк знов подав документи.

Оскільки 6 липня голосування було таємним, невідомо, хто саме з членів комісії проголосував за призначення Кулиняка, а хто ні. Але те, що він був за крок від перемоги, обурило частину культурної спільноти, зокрема, художника Олександра Ройтбурда та колишнього директора “Довженко-Центра” Івана Козленка. Ознайомитися з їхніми коментарями можна за посиланням, Суспільне Культура вело онлайн-трансляції конкурсу та того, як реагувало суспільство на його результати.

Кулиняк після конкурсу назвав своїх конкурентів та колег з культурної індустрії “дамочкою”, “козльонком” та “лузерами”. Допис був зроблений у Фейсбуці і зараз недоступний. Він був за цим посиланням.

Під час інтерв’ю на радіо “Культура” напередодні першого конкурсу, який відбувся 6 липня, сказав, що не проходив люстрацію, бо був звільнений у 2012 році з посади голови Мінкульту.

“Я не вважаю, що як міністр культури робив щось таке, що призвело, як написано в законі, до узурпації влади Януковичем”, – заявив він.

- Advertisement -

Comments
Loading...