Business is booming.

Триває рейд УНСО на кордоні з Придністров’ям щодо відбиття можливої російської військової агресії з території т.зв. ПМР

3 127

Триває рейд УНСО територіями областей, що межують з так званою «Придністровсько молдавською республікою». Він став одним із низки заходів з підготовки громадських навчань «Дністер-2022».

Також захід має допомогти налагодили співпрацю між УНСО і місцевими органами влади щодо відбиття можливої російської військової агресії. Це включає визначення ключових точок для організації оборони, навчання людей щодо дій в екстремальних умовах та організація злагоджених дій між всіма органами влади та керівництвом правоохоронних органів.

- Advertisement -

На сьогодні десять груп рейду відвідали Студенянську та Ямпільську об’єднані територіальні громади Вінницької області та відбулись контакти у Великоплосківській, Лиманській, Куяльницькій та Великомихайлівській ОТГ Одеської області.

Читайте також: Розпочався рейд УНСО до кордонів “ПМР”

Зокрема, Ямпільська ОТГ Вінницької області відгукнулась на ініціативу УНСО запровадити регулярні вишколи на території громади. Представники Української народної самооборони провели низку робочих зустрічей з керівництвом ОТГ, головами населених пунктів та представниками правоохоронних структур.

ВО керівника крайової УНСО Андрій Кошубський запропонував конкретний план підготовки. Він передбачає: визначення дати початку навчань, підготовка програми навчань з урахуванням вікової групи майбутніх учасників та специфіки регіону.

Зазначимо, що це не перший прилад співпраці УНСО та Ямпільської громади. Взимку 2014-15 року стрільці Крайової команди УНСО протягом трьох місяців підсилювали прикордонний загін на напрямку так званої «ПМР».

Зустріч з керівництвом Великомихайлівського ОТГ Одеської області дозволила досягнути домовленості про подальшу співпрацю та проведення вишколів за участі унсовців та місцевих жителів. Відвідування низки прикордонних сіл дозволило визначити безпосередні території, які можуть стати місцем проведення навчань. Зокрема, у прикордонному селі Новоолександрівка планується вишкіл, в якому братимуть участь підрозділи УНСО та представники місцевих громад. Разом з тим, домовлено про співпрацю з представниками місцевих правоохоронних органів та прикордонної служби.

На думку учасників рейду, сьогодні придністровській проблемі приділяється занадто мало уваги як з боку держави, так і збоку наших громадян. Але її значення виходить далеко за межі стосунків самої «ПМР» і України.

На території цього невизнаного утворення нині проживає менше півмільйона населення. Мобілізаційний резерв знаходиться в межах 25-30 тисяч. Втім, основна небезпека полягає не у військовій потузі самої псевдореспубліки. Адже «ПМР» не самостійне утворення на карті світу, а повністю залежний російський анклав на території дружньої нам Молдови. Тож Україна має бути готовою до можливого вторгнення, в першу чергу, сил наявного російського військового контингенту – двох батальйонних груп чисельністю близько 1700 військових. Окрім того, злітна смуга аеропорту в Тирасполі дозволяє приймати російські військові транспортники Іл-76, що дає змогу швидко перекинути туди додаткові військові формування з території Росії або окупованого Криму.

На російських складах «ПМР» знаходиться значна кількість «законсервованої» військової техніки. Відтак, московському командуванню достатньо доправити повітрям професійні та злагоджені екіпажі, щоб на порядок збільшити небезпеку українському кордону.

Окрім того, важливо посилити контроль за потоками контрабанди з боку «ПМР». Оскільки саме це становить основний фінансовий резерв на якому тримається російська влада Придністров’я.

Зараз основні сили та увага української армії зосереджена на східних кордонах з Росією та лінії розмежування з ОРДЛО. Втім, УНСО вважає, що Україні варто бути готовою до агресії та численних провокацій на межі з Білоруссю та «ПМР».

Один з лідерів УНСО, Микола Карпюк, який бере участь у рейді, переконаний що УНСО має допомогти місцевій владі забезпечити мобілізаційний резерв, навчити людей правильно діяти в екстрених ситуаціях. Надалі, така співпраця дозволить місцевій владі знайти спільні точки дотику з Генштабом України. Це допоможе організувати спільний спротив в разі агресії з боку Росії:

«Ми занадто принижуємо здатність української нації до відпорності. Людей ділять за політичною, мовною чи регіональною ознаками. Нам необхідно ставитися до українців як до єдиної великої нації, котра вже довела свою здатність до спротиву Російській імперії. Треба розуміти, що випадку прямої агресії Україна має значний мобілізаційний резерв. Але його треба правильно організувати, мотивувати та налагодити комунікацію з місцевим населенням»

- Advertisement -

Comments
Loading...