Business is booming.

Як знешкодити російську військову загрозу у Придністров’ї – обговорять 22 грудня в Одесі на міжнародній конференції «Російські війська у Придністров’ї – безпекові виклики й шляхи подолання»

1 160

Організатором виступає Українська суспільна ініціатива, яка продовжує тримати в фокусі уваги ситуацію з російським анклавом в Придністров’ї. Серед учасників очікуються представники дипломатичного корпусу України та Молдови, експерти з двох країн, громадськість, представники ЗМІ, студенти профільних ВНЗ, запрошені гості.

Зокрема, візьмуть участь:

  • Микола Карпюк – голова Української суспільної ініціативи;
  • Віктор Ягун – генерал-майор запасу СБУ, заступник Голови СБУ з березня 2014 по червень 2015 року, директор Агентства з реформування сектору безпеки, експерт з питань національної безпеки;
  • Андрій Юсов – директор Школи відповідальної політики;
  • Андрій Старостін – журналіст, аналітик;
  • Сергій Гуцалюк – начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті;
  • Володимир Геник – журналіст, голова ГО Одеський регіональний комітет Україна -НАТО;
  • Артем Филипенко, завідувач сектору досліджень Південного регіону Національного інституту стратегічних досліджень;
  • Олександр Коваленко – військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив”;
  • Дмитро Колцун – політолог;
  • Тарас Стецьків – голова Зарваницької ініціативи;
  • Леонід Ткачук – член Наглядового комітету Світового Конгресу Українців, Молдова;
  • Олександр Голопателюк – член громадської ради при Міністерстві у справах ветеранів, керівник Veterans HUB Odesa.
  • Модератором заходу виступить Владислав Василь – громадський діяч, експерт.

- Advertisement -

Конференція розпочнеться о 12:00 в приміщенні Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. С. Грушевського, за адресою: місто Одеса, вулиця Троїцька 49/51 і триватиме орієнтовно до 14:00, після чого відбудеться неформальне спілкування учасників та брифінг для ЗМІ.

Захід є продовження низки експертних та громадсько-політичних заходів, покликаних привернути увагу влади України та Молдови до загрози, яку становить для безпеки у східній Європі наявність російського окупаційного корпусу у Придністров’ї.

Нагадуємо, що в листопаді УСІ виступила організатором міжнародного круглого столу за участю політиків, експертів, представників громадянського суспільства та дипломатичного корпусу України та Молдови, на якому обговорювалися ці питання. А в першій декаді грудня разом з дружньою організацією УНСО та іншими представниками громадянського суспільства – здійснили рейд областями, що межують з так званою «Придністровською молдавською республікою».

 Учасники конференції заслухають доповіді учасників рейду та обговорять конкретні кроки щодо ліквідації загроз для демократичного світу, які виникають через перебування російських військ та військової інфраструктури на території Придністров’я.

В контексті серйозних здобутків, які отримала Москва у геополітичному просторі для посилення можливостей для втілення своїх планів будуть обговорені конкретні кроки, які мають бути здійснені для зменшення безпекових ризиків та мінімізації впливу російських інформаційних спецоперацій. Також буде обговорено контекст, який виник після військового шантажу вільного світу, до якого вдався Володимир Путін для повернення часів поділу світу на сфери впливу. 

Проте, реагуючи на нові виклики, не можна ні на мить забувати про те, що Москва послідовно провадить політику відторгнення України від Чорного моря і створює плацдарм для агресії з Півдня. Під чітким контролем Кремля знаходиться т.зв. ПМР, де утримуються підрозділи Збройних сил РФ. Це означає, що  Москві вдалося оточити Україну з усіх боків власними військами. Російські війська що в Придністров’ї, що будь-де не є і не можуть бути миротворцями. Влада «ПМР», як аналогічні російські анклави ЛНР-ДНР, проводить політику примусової денаціоналізації та русифікації місцевого населення, тотально ігноруючи його громадянські та соціальні права.

Незалежна Україна та Молдова повинні об’єднати зусилля для протидії російській агресії та відновлення міжнародного права в регіоні. Це завдання не лише для офіційної влади, але й для активних представників громадянського суспільства двох дружніх країн.

- Advertisement -

Comments
Loading...