Business is booming.

На росії використали пост журналіста Бутусова для провокації конфлікту між СБУ та ГУР

3 540

Відомий український журналіст Юрій Бутусов 17 травня  оприлюднив допис, в якому критикує керівника Головного управління розвідки МОУ Кирила Буданова і стверджує, що «спадає на думку, що під час напружених бойових дій було б все ж таки краще, якби начальник ГУ МО увесь свій час приділяв якісному  оперативному плануванню, і намагався почути підлеглих, а не чергову знімальну групу». 

«Коли я спілкувався з Кирилом у ті часи, коли він воював як командир групи, він дуже цінував життя підлеглих, агентури, та витрачав весь час на планування операцій. А коли він став керівником, пріоритети чомусь змінились.

- Advertisement -

Стосовно, наприклад, диверсійної роботи, то переважна більшість успішних (підкреслюю — успішних) операцій у ворожому тилу та в РФ у нас здійснюється силами СБУ. І Кримській міст, і за кількома виключеннями усі найбільш гучні диверсії за останні місяці. А не ГУР, на жаль.

Пост було опубліковано 17 травня о 0:02. 

Далі зранку він його публікує як блог на сайті Главком (час публікації 07:16), на своєму сайті Цензор.нет (час публікації 08:51) та сайті Думка (час публікації 09:12). На останньому він достатньо цікаво пише про себе в третій особі (див скриншот нижче):

Проте важливо не це, а те, що публікацію першими помічають … на дніпровському (якщо дивитися вихідні дані) сайті Діалог.UA (який не має україномовної версії, але при цьому достатньо популярний) та сайті білоруської правозахисної опозиційної ініціативи Хартія“97 (біл. Хартыя»97) та. Ці публікації відбуваються о 14:03 та 14:48 відповідно.

Тексти, як можна помітити, абсолютно ідентичні, хоча між публікаціями 40 хвилин та, теоретично, різні країни. Посилання одного сайту на інший немає. Що може свідчити про замовний характер розміщення матеріалу.

Далі тему масово підхоплюють російські пропагандисти. І на повну використовують необережні тези українського журналіста. І якщо в попередніх публікаціях була критика Кирила Буданова та протиставлення його очільнику СБУ Василю Малюку не було, то в пропагандистських російських медіа це з’являється.

«Внутри украинского силового блока произошла очередная „разборка“. Одиозный пропагандист Юрий Бутусов обвинил начальника главного управления разведки Кирилла Буданова в том, что он больше занимается пиаром, чем выполнением своих должностных обязанностей. Он также заявил о недостатках в работе этого силового ведомства.» — одіозне ватне ЗМІ Анна-news.

«главе ГУР досталось за то, что его люди так и не смогли нормально организовать операции на острове Змеиный, который Украина в итоге потеряла» — сайт російського православного олігарха Малофєєва Царьград.

«Бутусов же призвал Буданова заниматься своими профессиональными обязанностями, а не раздавать интервью. По информации журналиста, к большей части терактов причастна СБУ, а не ГУР. В частности, взрыв на Крымском мосту организовывала именно Служба Безопасности Украины». — Лента.ру

«Украинский журналист обвинил начальника военной разведки Буданова в чрезмерном увлечении пиаром и провальных операциях ГУР» — Военное обозрение.

«Бутусов заявил, что „большая часть успешных операций в РФ совершена не силами ГУР, а Службой безопасности Украины“, включая подрыв Крымского моста. Кроме того, он намекнул, что часть операций ГУР, такие как штурм острова Змеиный и рейды в Энергодар — провалились.» — Страна.ua.

Таких публікацій було достатньо багато, плюс все це також поширювалося в Телеграм-каналах. Більшість публікацій відбулося в період між 16:00 та 19:00 17 травня. 

А вже надвечір ця хвиля докотилася до України й триває по цей час.

І головний наратив цих публікацій — протиставлення українських спецслужб.

Чи можна було передбачити такий наслідок? Авжеж.

Чому такий професійний журналіст все ж опублікував допис, який спричинив таку хвилю? Чому це так оперативно було підхоплено саме російськими пропагандистами? Чи давав хтось дніпровському сайту Діалог, який вперто не пише українською навіть під час повномасштабної війни завдання поширити цей матеріал?

Питання, які під час війни дуже важливі!

Редакція “Поштар”

- Advertisement -

Comments
Loading...