Business is booming.

Своєчасні рішення: українські захисники на фронті використовують скопійовані з американських зразків бронемашини

1 612

У світлі складнощів з постачанням військової техніки зі США та ЄС, українські військові шукають нові рішення для підтримки своєї обороноздатності. Останнім з таких креативних виходів є створення бронемашини “Характерник” і “Сікач”, та бронетранспортера “Лис”, які майже ідентичні американським HMMWV та М113.

«Лис» — бойова броньована гусенична машина підвищеної прохідності, зібрана в Україні за аналогом американського бронетранспортера M113

Українські інженери та механіки змогли налаштувати виробництво цих машин на внутрішніх потужностях, що дозволяє випускати до п’яти копій на місяць. Це дозволяє оперативно забезпечувати фронтові підрозділи.

- Advertisement -

Це, звісно, не повноцінна лінія з виготовлення техніки, радше кустарне виробництво. Проте нам вдалося досягти майже повної відповідності оригінальним зразкам. Звісно, з певними технічними особливостями

зазначив один із розробників.

“Характерник” виготовляється на базі ГАЗ-66 або Ford F-15 чи F-350, а “Сікач” використовує ходову МТЛБ та старих БМП-1. Ці машини не лише підтверджують високий рівень креативності українських інженерів, а й демонструють їхні досягнення в удосконаленні техніки.

«Сікач» – колісна броньована машина, зібрана в Україні наприкінці 2023 року. Є несерійним аналогом базової моделі американського бронетранспортера International MaxxPro (MRAP), розробленого компанією Navistar Defense у співпраці з ізраїльською компанією Plasan Sasa Ltd.

Варто зазначити, що створення “Сікача” потребувало глибокої модернізації оригінального М113. Змінили сплав, що зробило бронетранспортер менш вразливим і вдосконалили силову установку, підвищивши швидкість та маневреність машини.

Україна хоч і не може похвалитися багатими традиціями якісного автомобілебудування, проте в питанні військової техніки ми вже маємо значний досвід бойових операторів, і поряд із креативністю наших інженерів і механіків нам вдалося зробити практично неможливе

пояснив один із фахівців, який брав участь в розробці українських “Хамві”.

Інженери, хоч і визнають виробництво без ліцензії, вважають, що такий креативний підхід є необхідним у воєнних умовах. Вони сподіваються на розуміння союзників та готові поділитися своїм досвідом з удосконалення техніки.

Коли я вперше сів у цей наш “Хамві”, й подумати не міг, що це копія, а не оригінал. Тут майже все точно таке, як в американській машині. Лише коли мені сказали, що це вже не “Хамві”, а “Характерник”, то придивився і помітив певні відмінності в салоні

зізнався боєць із позивним “Сатана”.

Оператори цих машин вражені їхньою ефективністю та можливістю відстоювати позиції на українській техніці. Ці інновації стали стимулом для розвитку власної оборонної промисловості в Україні, що вже дала світові такі досягнення, як бронетехніка, артустановки та системи радіоелектронної боротьби.

Звісно, ми це робимо без ліцензії, все довелося робити на ходу, з коліс, як то кажуть. Війна не дає нам часу на оперативне узгодження всіх формальностей.

Ми сподіваємося, що американські союзники зрозуміють наше становище, і з огляду на їхні проблеми з постачанням на законодавчому рівні, не засуджуватимуть нас за це, а навпаки – допоможуть.

Ми ж зі свого боку готові поділитися власними напрацюваннями щодо удосконалення цих машин. Коли після перемоги люди дізнаються, як нам вдалося налаштувати лінію зі збирання “Хамві” в Україні, всі будуть дуже здивовані

вказав один з авторів розробки на позивний “Дим”.

Джерело: Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA за матеріалами OBOZ.UA та відкритих джерел.

- Advertisement -

Comments
Loading...