Business is booming.

Відпустка в селі: Як зелений туризм в Україні отримав шанс для розвитку через пандемію коронавіруса

1 010

Кілька років тому Європу поглинула сфера туристичного відпочинку, яка, здавалося, ніколи не сподобалася би людям з українським менталітетом, – зелений туризм. Але все тече, все змінюється, і цьогоріч українці, як уся Європа й сусідські країни, будуть змушені в більшості випадків планувати літню відпустку в межах своєї країни. А запроваджені урядом обмеження через пандемію, часті стреси та напруга на роботі викликають бажання виїхати на природу, де можна знайти душевний спокій і баланс із довкіллям. Зелений туризм – спосіб заробітку “з повітря” чи реальний порятунок для жителів мегаполісів? Чи стане вузькопрофільна галузь туризму “рятувальним кругом” для українців у період світового карантину? Деталі – в матеріалі 112.ua.

Лікнеп із зеленого туризму 

Сільський туризм, відповідно до закону, – один із видів господарської діяльності, в тому числі із залученням майна особистого селянського господарства (ОСГ) шляхом надання послуг із тимчасового проживання, харчування, проведення відпочинку (рибаловля, катання на конях, купання в басейнах, озерах і річках), практичний показ процесів вирощування та догляду за рослинами, тваринами і бджолами, а також із виготовлення виробів із глини, вишивання, різьблення по дереву, лозоплетіння та ін.), народних обрядів, ознайомлення туристів із побутом та умовами проживання селян минулого століття, з особливостями регіону, природним ландшафтом і тому подібне.

- Advertisement -

Простими словами, зелений туризм – це відпочинок на приватних садибах чи фермерських господарствах у сільській місцевості. 

Цей вид туризму передбачає перебування туристів у власному житловому будинку селянина, окремому (гостьовому) будинку або на території особистого господарства.

Члени ОСГ здійснюють діяльність на свій розсуд і ризик у межах встановленого правового господарського порядку. Таку діяльність не віднесено до підприємницької, позиціонується як один із видів робіт і послуг в особистому підсобному господарюванні та підлягає обліку, який здійснюють місцеві органи влади.

Члени ОСГ, що надають послуги у галузі сільського зеленого туризму, зобов’язані:

  • своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату;
  • дотримуватися чинних нормативів щодо якості продукції, санітарних, екологічних та інших вимог відповідно до законодавства;
  • надавати сільським, селищним, міським радам необхідні дані щодо їх обліку.

Сьогодні представники Держспоживстандарту спільно з Асоціацією індустрії гостинності України розробляють  державний стандарт щодо сільського туризму. Очікується, що це дасть можливість привести вимоги до стандартів, а отже вивести сільський туризм на новий рівень.

Крім сільського, є ще так званий екотуризм – вивчення флори і фауни місцевості. Подорож до заповідників допоможе не тільки відпочити, але й збагатить духовно, інтелектуально. У цьому випадку наголошується на активних поїздках.

Третій вид зеленого туризму – агротуризм. Тут крім ознайомлення із сільським побутом, людина має можливість  опанувати цікаві та корисні навички за допомогою садово-польових робіт. Це може бути і збирання фруктів, і годування домашніх тварин.

Чому сільський туризм нині так важливий для України 

Національна туристична організація України оголосила 2020-й роком сільського туризму, який містить у собі як екотуризм, так і відвідування різних місцевостей, громад. А  днями президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким встановив в Україні щорічне святкування Дня фермера 19 червня

Від початку року світ накрила пандемія коронавірусу, через яку багато країн, зокрема й Україна, були змушені вперше в історії закривати свої кордони. І хоч нині світ вийшов із жорсткого карантину і поетапно починає відкривати пункти пропуску на кордонах, українцям рекомендують утриматися від необов’язкових поїздок і перельотів світом. 

У такій реальності внутрішній туризм здобуває першість серед видів відпочинку, і не на останнє місце в ньому виходить зелений туризм. Нині у фермерів з’явиться шанс забезпечити комфортний відпочинок для жителів мегаполісів, надавши їм можливість провести відпустку в межах своєї області. З огляду на це, фермери можуть стати двигуном зростання локальної економіки. 

Соціально-економічне значення розвитку сільського туризму в контексті сучасних пріоритетів розвитку сільських територій України:

  • стимулювання розвитку селянських господарств;
  • активізація розвитку місцевої інфраструктури;
  • сприяння збуту надлишків сільськогосподарської продукції, збільшенню додаткових доходів селян і відрахувань до місцевих бюджетів;
  • активізація місцевого ринку праці, підвищення зайнятості;
  • збереження етнокультурної самобутності українців і всіх громад етнічних меншин;
  • створення можливостей для повноцінного змістовного відпочинку малозабезпеченого прошарку населення;
  • позитивний вплив на підвищення культурного рівня та екологічної свідомості жителів села.

Позитивний вплив сільського туризму на вирішення соціально-економічних проблем села полягає в розширенні сфери зайнятості сільського населення не тільки у виробничій галузі, але й у галузі обслуговування, і сприянні розвитку сільських територій, а також стимулюванні розвитку галузі послуг: транспорту, зв’язку, торгівлі, служби побуту, відпочинково-розважальних та інших закладів у селі.

Куди можна поїхати в Україні 

Нині найактивніше зелений туризм в Україні розвивається на Закарпатті. Цьому сприяють не тільки красиві краєвиди, гори, ліси і річки, а також чисте повітря і безліч мінеральних джерел. Тут активно займаються збиранням грибів, різних лісових ягід і лікарських рослин, можна порибалити і прогулятися на конях. 

Міста і села Закарпаття, в яких приймають туристів: Свалява, Поляна, Ізки, Рахів, Воловець, Шаян та інші. Позаяк Закарпаття – це мультикультурний регіон, місцеві господині обов’язково здивують туристів міксом закарпатської, угорської, румунської та словацької кухонь. 

Наприклад, у селі Колочава Міжгірського району Закарпатської області є ціле форелеве господарство. Ферму можна відвідати не тільки з метою екскурсії, але й риболовлі. Якщо є бажання, рибу кухар може приготувати на місці. 

В Івано-Франківській області туристів у “зелену відпустку” чекатимуть Яремче, Коломия, Ворохта, Рогатин, Татарів, Верховина, Дземброня. У цьому регіоні також можуть спробувати свої сили завзяті грибники і любителі збирання ягід.

Тут можна організувати і сплави бурхливими гірськими річками, скалодром із древньою історією, кінні прогулянки і різноманітні траси для стрімкого спуску на велосипеді.

Високо в горах, у селі Яворів Косівського району, є “Дідова хатчина” – незвичайне поселення для туристів. На території мистецької резиденції відбуваються етнофестивалі, майстер-класи з ліжникарства, гончарства та різьби.  

У Львівської області туристи зможуть не тільки насолодитися прекрасними краєвидами Сколівських Бескид та лікуванням корисними водами Моршина і Трускавця, але й познайомитися зі старовинним замкам області та цікавими музеями.

Села Львівщини, в яких приймають туристів: Славське, Новояворівськ, Шкло, Розлуч, Ясениця Замкова, Кривка”.

Кардинально іншими пейзажами, мальовничими розливами річок і гарними сходами і заходами сонця потішить туристів один із найдавніших регіонів України Чернігівська область. На Поліссі містяться найбільш старовинні в країні церкви, і тут можна влаштувати досить довгі велопрогулянки. 

Села Чернігівської області, в яких приймають туристів: Количівка, Боромики, Тростянець, Сокиринці, Олешня, Стара Басань та інші.

Також у селі Прохори Чернігівській області створено ціле арт-поселення “Обирок”. На території хутора є дитячий табір, “школа мрії”, африканське містечко, дитячі майданчики, озеро, сауна, кафе, “кіносарай” і сцена для виступу музикантів. Жити можна в українських екобудиночках або на місцях для кемпінгу. На території хутора відбуваються різноманітні майстер-класи та етно-виступи.

Також приємно здивує українців “зелена” відпустка на Полтавщині. Цей край підкорює своєю природою, багатою історією, етно-колоритом і смачною кухнею. Тут обов’язковими є для відвідування хоча б одне з традиційних українських сіл: легендарна Диканька, Гоголеве, Опішня, а якщо відпустка припадає на серпень, то обов’язково потрібно відвідати віковий ярмарок у Великих Сорочинцях. 

Поселення Полтавщини, в яких приймають туристів: Веселівка, Диканька, Миргород, Довгальовка, Опішня, Велика Багачка, Березова Рудка та інші.

Українські ферми

Нині в Україні розвивається чимало приватних фермерських господарств, де розводять незвичайних тварин і надають комфортні будиночки для проживання. Наприклад, єдина в країні ферма оленів біля міста Хуст у Закарпатській області або ферма зубрів у селі Мислівка Івано-Франківської області.

“Фрумушика-Нова” – найбільший в Європі комплекс із вирощування овець каракульської породи. На фермі можна жити в готельних номерах або гостьових будиночках у стилізованому мисливському, єгерському і рибальському стилях. Поїсти можна в місцевій корчмі.

Де: Одеська область, Тарутинський район 6,5 км від сіл Старосілля і Весела Долина.

Сімейна виноробня “Колоніст”. На території виноробні відбуваються фестивалі молодого вина, екскурсії індивідуального і групового відвідування, а також дегустації вин.

Де: Одеська обл. Болградський р-н с. Колодязне, вул. Болградська, 4.

Устрична ферма “Устриці Скіфії”. Тут назва говорить сама за себе. Крім дегустації устриць і вина, тут можна позасмагати, покупатися в морі, покататися на кайті, сапі або катамарані під вітрилом.

Де: Миколаївська область. На березі Тилігульського лиману, с. Червоноукраїнка (Українка), Чилова коса (Друга).

На території “Долини страусів” в Ясногородці Житомирської області можна відвідати контактний зоопарк та страусину ферму. А ще вирушити на дегустацію авторського вина і скуштувати страви із м’яса страусів.

- Advertisement -

Comments
Loading...