Business is booming.

Росія активізувала проникнення в українські діаспорні спільноти – як не стати жертвою?

3 600

26 жовтня ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні спільно з Київською групою Безпеки та Розвитку провів онлайн-конференцію, присвячену обговоренню проблематики українських біженців за кордоном, перспектив повернення їх в Україну та деструктивним впливам росії на середовища українців за кордоном.

Як відзначив Олесь Городецький, голова Християнського товариства українців в Італії, “діаспора за кордоном робить дуже багато для України. І, незважаючи з якої вони частини України, всі є однодумцями в щирій підтримці своєї держави”.

Проте, на мою думку, ця участь є недостатньою. Бо якщо українці знаходяться за кордоном, і не беруть участі в збройному опорі російській агресії, – треба тримати той рівень допомоги, який був в березні 2022 року.

Не береш участь у війні – віддай свою місячну зарплату на дрони

  • – закликав Олесь Городецький.

- Advertisement -

Представник Сил оборони України, військовослужбовець Владислав Василь відзначив, що результати їх “службового вивчення російського впливу на середовища українців за кордоном засвідчує, що, наприклад, в групу під назвою Diaspora.UA, яка нібито репрезентує українців, входять громадяни росії Ілларіонов та Максакова, активістка партії шарія, громадяни Таджикистану та інші учасники, які не маючи жодного стосунку до України, пробують говорити від її імені”. І проблема полягає в тому, що західні медіа та політики подекуди не відрізняють їх від реальних українців. А фінансові вливання росії роблять такі фейкові діаспорні спільноти більш помітними, аніж реально українські.

Ці люди стають бажаними коментаторами в американському, європейському і навіть українському інформаційному полі. І це активно поширюється на Fox news та інших проросійських медіа в світі.

– відзначив Владислав Василь.

В підсумку, він закликав реальну українську діаспору ставати активнішою і боротися з активністю російських проксі-сил.

Для українців це не перша хвиля еміграції, були хвилі і під час Першої світової війни, і Другої світової. Проте нинішня хвиля є наймасовішою, вона є і соціальною, і “заробітчанською”, і політичною, та має в собі багато цікавих аспектів. Наприклад, віком від 18 до 36 років виїхало майже 800 тисяч українських жінок. Це дуже суттєва втрата для України, і ми бачимо, що росіяни застосовують оцей вал, не тільки вогняний.

І якщо ми зайдемо в чати, де росіяни працюють з біженцями, ми побачимо там російські наративи, якими росіяни працюють, застосовуючи всі засоби, включно з церквою. Ворогу, на жаль, вдається проводити ці інформаційні операції, і ми, як держава, маємо брати в цьому активну роль.

– відзначив Микола Посівнич, історик, Голова ЛОО Центру національного відродження.

Під час заходу було презентовано проміжні результати опитування українців за кордоном, на базі обробки перших 150 анкет. СЕО Дослідницько-аналітичної групи InfoLight.UA Юрій Гончаренко звернув увагу, що було отримано деякі неочевидні результати, які після повної обробки всіх анкет стануть основою розроблених пропозицій щодо державних політик повернення та реінтеграції українців. Так, доповідач відзначив, що структурні показники опитаних під час дослідження в цілому співпадають з даними щодо розподілу українців за кордоном, їх вікових та статевих характеристик. І попри зрозумілі похибки, особливо на попередній стадії, вже можна говорити про певні тенденції, зокрема, що:

  • головними критеріями вибору країни перебування (якщо такий вибір був) були психологічні моменти, а не фінансово-матеріальні;
  • що Україна має достатню кількість сфер, в яких має переваги над західними країнами, передовсім – в онлайн-послугах, мобільному банкінгу, мінімумі бюрократії, доступності медицини, якості сфер послуг, поштових відправлень та кафе/барів.
  • При цьому в нас лишається проблемною інфраструктура, транспорт, криміногенна ситуація та корупція. Корупцію було названо і однією з головних причин, що окрім військових дій, стримує українців від повернення.
  • Було відзначено стрімке падіння впливу російської мови, а також схильність українців до об’єднання в формальні та неформальні групи взаємодії за кордоном.

Повне дослідження, разом з розробленими рекомендаціями, буде презентовано в середині листопада. Пройти дослідження, або надіслати його своїм знайомим за кордоном, можна за посиланням: https://forms.office.com/r/FUbgjfzR8a

“Можна отримувати 500 доларів і жити щасливим в Україні, а можна отримувати 3000 євро і жити нещасливим за кордоном. Тому тут питання а тому, що держава має створювати комфортні умови для своїх співгромадян” – підкреслив Микола Посівнич.

Також він озвучив список з тих організацій українців за кордоном, яким можна довіряти, а модератор заходу Валентин Балагура повідомив, що детальний список по більшості країн Дослідницько-аналітична група InfoLight.UA найближчим часом оприлюднить на своїх ресурсах.

запис трансляції заходу

- Advertisement -

Comments
Loading...